Voor de vijfde editie van Local Barley werd gebruik gemaakt van Optic gerst afkomstig van de High Cattadale boerderij. Dit werd gedistilleerd in juli 2009. Voor de rijping werden drie soorten vaten gebruikt: 77% bourbon-, 20% sherry- en 3% portvaten. In oktober 2019 werden er uiteindelijk 9.000 flessen gebotteld, met een vatsterkte van 56.2%.
De Springbank distilleerderij ligt in het centrum van de plaats Campbeltown, gelegen in het zuiden van het schiereiland Mull of Kintyre. Springbank zou "oever van de bron" betekenen. In 1828 bouwde Archibald Mitchell de Springbank distilleerderij en nu nog is de familie Mitchell eigenaar van Springbank. Het interieur is weinig veranderd sinds de oprichting van de distilleerderij . Voor het mouten van de groenmout ( er wordt bij Springbank nog voor 100% zelf gemout) wordt er gedroogd met hete lucht en turf. De malt, gemaakt onder de naam Springbank is een van de weinige malts die na vele jaren rijping nog haar eigen karakter behoudt. Hoe ouder, hoe beter zegt men in de distilleerderij. In de Springbank distilleerderij staan drie stills, één washstill, die op stoom en vuur gestookt kan worden, en twee spirit stills, die op stoom gestookt worden. De vijf kleine washbacks zijn van larikshout gemaakt. De gisting in deze washbacks duurt zo'n 70 uur, en dat is uitzonderlijk lang. De mout die voor de Springbank malt gebruikt wordt is licht geturfd. De new spirit van Springbank wordt gelagerd op alllerlei soorten vaten zoals bourbon, sherry, rum, madeira en refill- vaten. Bij Springbank wordt de gehele productie zelf nog gebotteld. Het water voor het brouwen komt uit een kunstmatig meer Cross Hill Loch geheten. Dit meer, gevoed door smelt en regenwater uit de bergen, is door de Duke of Argyll aangelegd om alle vroegere distilleerderijen van water te voorzien. De productie van Springbank wordt voor 70% als single malt gebotteld. Alle malts van Springbank zijn non chill filtered.
Kleur: goud. Neus: zoet en kruidig met aroma’s van honing, demerarasuiker, kaneel, vanille, lichte turfrook en vers gemalen gerst. Smaak: zoetheid van rijp tropisch fruit met tonen van ananas, mango, perzik, turfrook, groene thee en koper. De afdronk is heerlijk romig met tonen turfrook en de zilte zee.
CONDITIE In originele verpakking
ETIKET Perfect
Wilt u Springbank - 10 Years Old - Local Barley - 2019 Edition kopen?